13750 Objavljeno 19 jul 2022 Autor: Ljiljana Bugarin

Još uvek se otkrivaju posledice korone i njen uticaj na organizam onih koji su preležali ovu bolest. Kako su mnoge stvari i dalje nepoznanica, potrebno je na vreme otkriti sve promene koje su nastale nakon preležane korone.

Ukoliko ste preležali koronu, velike su šanse da i dalje osećate neke posledice, bez obzira da li vam one predstavljaju mali problem ili su vam stvorile nova oboljenja, neophodno je da radite na izlečenju i odradite sve preglede kako biste ustanovili zdravstveno stanje nakon korone. U većini slučajeva dolazi do promena, blagih ili onih koje mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Opadanje kose i suva dlaka

Promena u hormonima znatno utiče na organizam ali i na izgled kože i kose. Kada je u pitanju kosa, nakon korone se mnogi pacijenti žale na opadanje kose koje može da bude neznatno ali i da znači opadanje kose u pramenovima. Pored toga, javlja se znatno isušivanje kose, od korena do kraja dlake, što mnoge dovodi do nemogućnosti pronalaska drugog rešenja do šišanja. Istraživanja pokazuju da je ovo jedan od najupornijih problema kada je korona u pitanju jer se ovaj problem javlja i mesecima nakon preležane korone, bez obzira na kliničku sliku i ozbiljnost bolesti. 

Poremećen rada štitne žlezde

Kada su u pitanju pacijenti koji imaju problem sa radom štitne žlezde, korona im je predstavljala dodatni poremećaj rada hormona što je u nekim slučajevima dovelo i do odlaska u drugu krajnost kada su u pitanju smanjeni rad štitne žlezde ili njeno preterano lučenje. Sa druge strane su oni koji nikada nisu imali problem ovakve prirode ali su usled brojnih promena i stanja i kom se njihovo telo našlo prilikom obolevanja od korona virusa došli u situaciju da im je rad štitne poremećen i da je došlo do problema povezanih sa radom ove žlezde.

Lupanje srca i kardiološki problemi

Srce je jedan od najpogođenijih organa kada je korona u pitanju. Ovo je bio i uzrok teške kliničke slike kod većine pacijenata ali i način da mnogi otkriju da postoji problem kardiološke prirode. Najčešći problem je bio stvaranje krvnih ugrušaka što je često dovodilo i do terminalnih situacija ili potrebe za veštačkom ventilacijom. Oni koji su prošli kroz hospitalizaciju, moraju da vode više računa i češće da se pregledaju kako bi ispratili svoje zdravlje i nastanak eventualnih problema. Zato su jednostavni pregledi kao što je preventivni eho srca važni u prevenciji i izlečenju kako biste na vreme odreagovali na svaku promenu ili problem koji može da nastane.

Problemi sa disanjem

Kada je u pitanju disanje, ovde dolazi do nekoliko problema - onih uslovljenih problemima sa plućima i onima koji su rezultat anksioznosti i napada panike. Bilo koji od ova dva uzročnika je direktno povezan sa koronom i problemima koji su nastali u ovom periodu. Istraživanja su pokazala da je respiratorni sistem najviše pogođen korona virusom i da su brojne posledice koje su nastale nakon preležane bolesti, bez obzira na kliničku sliku i da li je bilo potrebno uključivanje veštačke ventilacije ili kiseonika. Ovi problemi su dodatno pogoršali situaciju kod hroničnih pušača ili onih koji su se i ranije borili sa disanjem.

Loša fizička kondicija i višak kilograma

Zatvaranja i karantin su učinili svoje kada je fizička aktivnost u pitanju i mali broj ljudi je obraćao pažnju na svoju ishranu i energiju. Kao rezultat ovoga su se javila stanja poput viška kilograma, dijabetesa, šećera i holesterola koji su svi uslovljeni velikim brojem kilograma dobijenih u kratkom vremenskom periodu. Ovo je problem koji je potrebno rešiti uz pomoć nutricioniste jer je često povezan sa nekim drugim problemom te je neophodno kontrolisano skidanje kilograma kako se kasnije oni ne bi vratili.

Nakon preležane korone potrebno je dodatno voditi računa o zdravlju i vršiti preventivne preglede, pogotovo kada su u pitanju zdravstveni problemi sa kojima ste se i ranije susreli.


Pratite ''Micro mrežu'':
    

Auto Janković