3817 Objavljeno 30 jul 2022 Autor: Bojan Trgić

Most na rijeci Savi u Čatrnji je konačno završen i zaista izgleda impozantno, međutim nekada, kako su ga zvali slijepi autoput će sačekati barem još dvije godine.

Skoro deceniju su trajali pregovori sa Hrvatskom, kako bi i druga strana prihvatila da izgradi pristupne saobraćajnice i poveže svoj autoput sa mrežom autoputeva u Repulibici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je dugo čekana realizacija projekta izgradnje mosta na Savi ostvareni san mnogih generacija na ovim prostorima, te da će sve to saobraćajno rasteretiti Gradišku i omogućiti razvoj ovih krajeva.

"Naš cilj je da budemo dio evropske saobraćajne komunikacijske mreže kada je riječ o auto-putevima. I to činimo. Žao mi je što u Hrvatskoj nisu završene pristupne saobraćajnice kada je riječ o ovom mostu da svečano otvorimo saobraćaj. Ali ovo je pobjeda koju smo ostvarili pokazujući sposobnost da možemo da pobijedimo razne izazove, izgradimo sebe i institucije, pa i mostove", naglasio je Dodik.
 
Ministar transporta i komunikacija Vojin Mitrović  je rekao da je rok za spajanje prve faze pristupne trase na hrvatskoj strani u dužini od oko četiri kilometra februar 2024. godine, a da je na strani BiH, odnosno RS, izgrađeno 411 metara prilaznog autoputa ka samom mostu, za koji je rekao da je dugačak 462 metara. 

Mitrović je rekao da je Ministarstvo predložilo da postojeći savremeni granični prelaz na bh. strani bude pretvoren u integrisani prelaz, tako da Hrvatska u tom slučaju ne bi trebalo da pravi novi prelaz. 

"Obavijestili smo sve institucije s naše strane, to su Ministarstvo bezbjednosti, Granična policija, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, inspekcijski organi. Imamo tu određene probleme, a za integrisani prelaz je hrvatska strana zainteresovana", rekao je Mitrović. 

Iz Hrvatsje su poručili da će razmotriti ovaj prijedlog ali se u svemu pita i Evropska unija, te su dodali da će u krajem naredne godine u Novoj Varoši u Hrvatskoj biti organizova svečanost kada se povežu Zagreb i Banjaluka.

V.D. direktor Autoputeva Republike Srpske, Slobodan Stanarević se zahvalio svakom radniku koji je radio na ovom projektu, naglasivši da je najbitnije to što niko od radnika nije izgubio život radeći na ovako zahtjevnom projektu.

 Šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije, Stefano Elero, se zahvalio svima na saradnji u realizaciji ovog projekta koji je podržala Evropska unija u visini od 3,2 miliona KM. Dodao je da će Evrospka unija nastaviti u kontinuitetu pomagati Bosnu i Hercegovinu, istakavši da je preko 600 miliona evra EU uložila u infrastrukturu u BiH.

Most u Čatrnji je dugačak 426, a širok 22,6 metara. Njegovu izgradnju finansirali su Ministarstvo transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH i preduzeće "Hrvatski putevi" uz pomoć grant sredstava Evropske unije. Izgradnja mosta je koštala oko 20 miliona evra, a pristupna brza cesta na strani RH će koštati oko 70 miliona evra.

 

Auto Janković